28 Aralık 2011

"Yeniye YER aç" ritüeli...



Melissa ve adacayi yapraklarını yanmayacak bir potun içine koydu önce... Bu onun sevdiği bir ritüeldi. Çakmağı aldı, potun içindeki yapraklarin birinin ucunu tutuşturdu. Önce dumanın isli kokusu geldi burnuna, sonra yavaş yavaş adaçayı ve melissa yapraklarının egzotik kokusu yayılmaya başladı. Potu eline aldı ve odanın içersinde bu gizemli tütsüyü dolaştırmaya başladı. Ayin gibi işini ciddiyetle yapıyordu. Evin tüm köşelerinde birikmiş enerjiler yanıp, sanki siyah dumanın içine karşıyordu. O köşelerde ne çok şey birikmişti kimbilir... Bazen ev nefessiz bırakırdı onu, bazen de içerideki huzur hiç bir yerde olmazdı. Yatağının üzerinde dolaştırdı tütsüyü, uykularından yatağa sinmiş kabuslarla vedalaştı sanki... Koltukların üzerinde gezdirdi, misafirlerin bıraktığı negatif enerjiler dağıldı sonra... Duvarların sivri köşelerinden, eşiklerden, kirişlerden, kapı girişlerinden geçirdi tütsüyü, akmayan enerji boşaldı sanki, iyi enerjinin geçişi ferahladı. İçerisi adaçayının gizemli kokusu, melissanın baş döndürücülüyle dolmaya başlamıştı. Tüm ev tütsülendiğinde potu iki ayağının ortasında yere koydu. Sıra ona gelmişti. Tüm bedeni tütsülenmeye başladığında gözlerini kapadı, iki ayağını iyice yere kökledi ve teslim oldu rituelin gerekliliğine... Bedenin biriktirdikleri, enerji kanalları, meridyenleri, düşünce tıkanıklıkları, eskiler yanan tütsüyle havalandı üzerinden.... Başı dönüyordu. Biliyordu onu hafiflettiğini, hep aynı baş dönmesiydi yaşadığı...
.
Bu ritueli nerden bildiğini hatırlamıyordu ama her defasında işe yaradığını hissediyordu. Şamanik genleri ona bu yıl adaçayının yanına melissa yaprağını koymasını fısıldamıştı sanki... Acaba melissanın gizemi neydi diye düşünmeden, dinlemişti iç sesinin söylediğini... Aktarda eli gitmiş, doldurmuştu melissa yapraklarını da torbaya...
.
Rituelin en sonunda camları açtı. Tüm ev, temiz hava ve iyi enerjiyle dolmaya başladı. İçerdeki yoğun koku ve duman dağıldıkça, ev hafifledi. Mayhoş bir koku kaldı geriye, bundan her zaman çok hoşlanırdı.
.
Potun tam sönmesi için onu balkona bıraktı. Sonra banyoya gitti. Bol deniz tuzlu, karanfil, gül kurusu ve yasemin yağlı karışımı küvetin içine boşalttı. Suyu açtı. Deniz sıfır noktasıydı. Sıfır noktası nötr bir enerji demekti. Deniz suyu o yüzden tüm insanlara iyi gelirdi. Şimdi bu suyun şifasıyla sıfırlanacaktı. Küvetin içine girdi. Suya ve şifaya teslim etti kendini... Gözlerini kapattı, dinledi, sustu, bazen kalbi şıkışıp kuvetten çıkmak istedi, nefesine odaklanıp durmaya gayret etti. On dakika sonra sabun kokulu bornozuna sarınıp, odasına geçti. Yorgundu, ağırlaşmıştı bedeni sanki... Ama bu aslında hafiflediği içindi. Taşıdığı yükler gitmişti, tüm enerjiler dağılmıştı üstünden... Bir esinti vardı üstünde, içinde, yüreğinde.... Kocaman bir bardak suyu sakinlikle içti, yatağına uzandı. O gün sanki uykusunu hiç almamış gibi gözleri ağırlaşmaya başlamıştı.
.
Yeni yıl gelmeden yeniye yer açmak güzeldi.
Ne gelecekse hoş gelsindi... O hazırdı...

Gülümseyerek, tertemiz bir uykuya daldı...

17 yorum:

Adsız dedi ki...

Burcucum,
ıyi ki geri dondun bloguna... bugun de en az birini mutlu ettin :)harika ...

dharma dedi ki...

:) en az iki kisiyi diyelim.. tesekkurler ve hosgeldin..

Evren dedi ki...

ama ama ben seni çokkkk seviyorum ki... mışıl mışıl uyudun ya artık uyanma vakti. öperim mis yüreğinden.

Üç11 bide23 dedi ki...

Birkaç defa okuyum anlayayım sonra bir yorum yazmak isterdim .

Benden Bizden dedi ki...

Güzel enerjiler buraya kadar geldi; adacayi ve melissa aroması eşliginde.. Hosgeldin..

Özgür Turan dedi ki...

ne gelecekse hoşgelsiiinnn. hiç gitmemiştin sen benim için ama özlemişim yazılarıını. muckkkkkkkkkkk

üc11bide23 dedi ki...

iyiki yaziyi tekrar okumusum , ben pot u potin anlamisim ve potinin icinde niye tütsü yapiliyor buda yenimi ne diye sordum kendime:) aslinda pot un kase yada cömlek oldugunu sonradan anladim:)
Bir yazar neden yaziyorsunuz diye sorulan bir soruya "yanliz olmadigimi hissetmek icin yaziyorum" demisti bir sohbetinde aklimda kaldi güzel bir aciklama.
Anlatmak istediginizi cok kivrak net ve tilisimli bir dille anlatiyorsunuz bu size verilmis bir yetenek lütfen bu yeteneginizi gelistirin ve bir deneme yada hikaye , roman yazin. Yaziyi herkes yazar ama, dugulari kagida dökerken sizin gibi net, alimli , tilisimli yazamaz bunu yapabildiginiz icin sanslisiniz.
yeni yiliniz saglikli ve mutlu olsun.
Selam

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Burcu'cum, her zamanki gibi, seni okumak cok guzel, ogretici ve keyifli...
Mutlu baslangiclar...

serrose dedi ki...

ah okurken ben de ayni seyleri yaptim seninle
bana da iyi geldi ordaydim sanki ben de :)

kara kitap dedi ki...

aynı şeyi ben de 23 ocak günü üzerlik ve adaçayı ile yapmayı planlıyorum.yalnız eskiyi evden çıkarmada sorun yaşıyorum. fazla stokçuyum. iyi yıllaaaar :))

crispy dedi ki...

sakin yazılarını özlemişim Burcu:)

Nilambara dedi ki...

oh miss gibi koktu benim içim de, okudukça... :)
özlemle...

berrin dedi ki...

burcu cum
program yapalım:))

Melange dedi ki...

okurken icimi ferahlatti yaziniz, cok sevdigim adacayi ve melissanin kokusunu hissettim, derhal o banyoya ihtiyac duydum.. mutlu etti beni yaziniz :)

misk dedi ki...

Bunu ben de deneyeceğim. yeni şeyler için çok uğraş vermem gerekiyor, geldiklerinde de sanki bir antrede tutuyorum onları; içeri alamıyorum! eskinin güvenlik duygusu yepyeni ve ışıl ışıl olan güzel şeylerden bile korkup, kaçıp, saklanmama sebep oluyor. bırakamıyorum da. ben de antrede onunla kalakalıyorum! benim gibilere "fence-sitter" diyorlar galiba :)ne içerisi ne dışarısı yani

misk dedi ki...

sevgili Burcu, bloguma bıraktığın yorum için teşekkürler.. gülümsüyorum çünkü sevgili koşucumla buzları kırmayı başardım! sevgiler:)

cinar dedi ki...

bana da lazım o rituellerden, yenilendin ve hoşgeldin o zaman :)