07 Ocak 2009

Eğer ile Meğer

Eğer ile Meğer evlenmiş,
boy boy “Keşke”leri olmuş...



Eğer bugün ben bu hayatı seçmeseydim, kim olabilirdim.
Eğer kendimi değiştirebilseydim, nasıl biri olurdum.
Eğer, bugün geriye dönüp yaptıklarıma baktığımda onları değiştirme gücünü bulsaydım, şimdi nerede olurdum.

Biz "zamanın" çocuklarıyız. Yol geçmişten başlar, geleceğe gider. Aralarda durulur, eğer denir, sorular sorulur. Sonra, geçmişten bazı parçalar meğer ile çözülür. Hayatımız boyunca boy boy keşkelerimiz olur ve sık sık Şimdi'ler unutulur.


Herkes birbirinin cevabını bekliyordu. “Hayatında neyin olmasını istemezdin” ortada dönen soruydu. Amerikada yaşayan arkadaşım, hayatında “Özlemek duygusunu” çıkarmak istedi. Çok özlüyordu çünkü ailesini, arkadaşlarını, vatanını... Başka bir arkadaşım “Ölüm” dedi. Onun da kendine göre geçerli nedenleri vardı. Ben “Keşke'leri” çıkarmak istedim. O zaman bütünü göremediğim için, uğraşıyordum keşkelerin geri döndüremedikleriyle...

Evren bu ya, öğretmek için çarklarını çevirmeye başladı yararıma. Keşke dememek adına, muthiş bir oto kontrolum vardı ilk başlarda. "İki kez düşün, kesin karar ver, eminmisin" diye kendime sorarak başlıyordu her eylem. Böylece herşey kontrol altındaydı. Ama çokta keyifsizdi. Çünkü olasılık hesaplamak, anın ve olayların tadını çıkarma yetilerini kaybettiriyor bir zaman sonra insana...

Geriye dönüp, Keşke'lerime baktığımda, aslında hepsinin beni bir yere getirdiğinin farkına vardım. Bunu anlama sürecim uzun ve zor oldu. Değiştiremeyeceğim şeyler için, kendini güçsüzleştirmekti yaptığım, Keşke’ydi oyunun adı.. Silkelendim.

Hepimizin bir nedeni var. Yaşadığımızın, yaptığımızın ve gördüğümüzün. Bazen duruşlarımızın, söylediklerimizin. Yolculuğumda “iyi ki” eşlik ediyor artık bana..

Aklıma keşke diye başlayan bir cümle geldiğinde, “öyleyse” - “ belki de” ile değiştirmeye çalışıyorum cümlemi. Bu beni harekete geçiriyor. Sevgili Haşim Arıkan tarafından "Hayatı- nızdaki Kontratlardan Hangisini Değiştirirdiniz ?" diye mimlendim geçen yılın son aylarında. Bu mim benim “Keşke” lerimi hatırlattı aslında..

Keşke daha çok sonuç odaklı bir kariyer çizseydim kendime dediğim oluyor.
Kariyer nedir Burcu öyleyse ? diyorum sonra.. Belki de yürüyorsundur şimdi farkında olmasan da...

Keşke daha net durabilseydim hayatımdaki bazı insanlara karşı diyorum bazen..
Ama iyi ki yaşamışım dediğim, hayat tecrübelerim olmazdı o zaman da...

Keşke bazen içimden sinirlenmesem beni seven insanlara...
Fakat onlara sinirlenmezsem, kendimi tanıyamam ki diyor bir yanım sonra..

Keşke daha cesur olsam, hayalini kurduğum o minik sahil kasabasında yaşamaya..
Belki de buradaki görevim bitince, yaşacağım 40’lı yaşlarımda ?

Bazen disiplinsiz hissetmesem keşke kendimi...
O zamanda belki durup dinleniyorumdur, güç kazanıyorumdur aslında kim bilir?

Ben Hayat kontratımdaki herşeyi çok seviyorum. Herşey hayatın getirisi bir nedenle karşımda. Onu keşkelere yormak, benim bu dünyadaki varlık nedenimi anlamamak olur.

Burçlarımız bile değişmiş baksanıza. Mesela ben güya titiz bir Başak burcuyken, artık Aslan Burcu olmuşum. Farkındaydım aslında, ne zamandır bende bir değişiklik var diyordum. Daha güçlü hissediyorum uzun zamandır kendimi. Aslan Burcuyum artık, Aslan Burcu: ) Burcum bile değiştiğine göre, bende değişiyorum. Kontratlarım da değişiyor belki de. Tüm keşke'lere, asla'lara rağmen biz ne yaparsak yapalım evren ile beraber değişiyoruz bizde...

Amerika'da adamın biri yeni ayakkabasıyla işe gidiyor. Fakat, yeni ayakkabısı tüm yol boyu ayağını vuruyor. “Keşke, bu ayakkabıyı giymeseydim” diyor devamlı içinden. Acısı arttıkça, keşkeleri artıyor. Ofisine girmeden eczaneden yara bandı alıp, tüm gününü acısız kotarmaya karar veriyor. Her gün yürüdüğü yoldan, eczaneye doğru yapılan bu rota değişimi, onun işine 30 dakika geç kalmasına neden oluyor. Günlerden 11 Eylül, yıllardan 2001, İş yeri World Trade Center...

Muhtemelen o günden sonra adam, “İyi ki” lerle anıyor o günü ve yeni ayakkabısını ona giydiren nedeni... Öyleyse diyordur belki de, hayata ve akışta karşımıza çıkanlara daha çok güvenmeli, acılara rağmen, talihsizliğimize sığınmadan, bazen rotayı değiştirmeli, geç kaldığımızı sansakta, vardığımız değil, yaşadığımız an önemli...


Görsel buradan alınmıştır.

NOT: "Hayat kontratlarınızdan neyi iptal etmek, neyi değiştirmek isterdiniz? mim konusunda Sevgili Nilambara'nın, Geveze Kalem'in ve Mehtap'in çok güzel cevaplar vereceğini düşünüyorum. Heyecan ile bekliyorum, eğer yazarlarsa, keşke yazsalar diyelim hepberaber...

17 yorum:

Adsız dedi ki...

eğer ve keşke.. Biri geleceğe, biri geçmişe bağlıyor, en güzeli "şimdi" diye düşünüyorum :)

MeaCulpa dedi ki...

Ne iyi etmişim de mimlemişim seni:)) Kelimelerine yaptırdığın bu muhteşem dansı görebildim, okuyabildim. Çok çok güzel bir yazı olmuş okurken çok büyük keyif aldım Burcu. Pozitif bir enerjiyle dolduğumu hissettim. Çok teşekkürler. Sevgilerimle:))

Fortunata dedi ki...

Bu yazıyı gerçekten sevdim. beğendim.Yazdıklarını okudukça neden bana yüreklendirici ve azıcık da öğretici:) mesajlar bıraktığını daha iyi anlıyorum.. Bazen yüksek sesle dile getirmek insanın kendine yaptığı tekrarlardan daha güçlü oluyor ve sanırım birilerini cesaretlendirirken aslında kendimizi de cesaretlendirmiş oluyoruz. Tüm bu paylaşımlar dilerim hepimizi tam da olmamız gereken yollara taşısın. Sevgimle..

beenmaya dedi ki...

her şeyin bir nedeni ve zamanı var dediğin gibi. keşkeler insani yanımızın bir uzantısı aslında. ama onlara takılıp kalarak, sürekli onlar üzerinde yaşamımızı kurcalayıp didik didik ederek sadece kendimizi eksiltiriz. ama keşkeyi iyiki haline getirirsek o zaman çoğalırız işte. sana gelen mimler neden böylesine güzel oluyor kendimi zor tutuyorum yollamamak için bilesin :))

Arzu Pınar dedi ki...

korkuyu çıkarmayı isterdim.

Basak dedi ki...

Burcucum çok güzel bir yazı olmuş. Konu "keşke", şimdi benim aklıma bir de son zamanlarda başkaları (ve kendim kullandığımda) dikkatimi çeken ve rahatsız eden bir kelimeyi daha getirdi aklıma: "Ama..."

"ama", "keşke"den epeyce farklı, farkı takip eden sözün bir önceki sözün olumlu anlamını en iyi ihtimalle "nötralize" ediyor olmasında... Uzundur kullanmamaya çalışıyorum. Neyse, bunu da ayrıca düşünelim:))

funda dedi ki...

keşkelerin de beni büyüttüğü inancındayım ben . geç kalmadığımı düşünüyorum bir daha keşke dememek için.. ne biliyim öyle işte :)

kelebeklerözgürdür dedi ki...

nietzsche tam olarak hatırlayamayabilirsem de, üç aşağı beş yukarı şöyle birşeyden bahseder: yaşamını, tümden "evet"lemek. bugüne dek yaşadığın herşeyi yeniden an be an aynı şekilde yaşamaya "evet" diyebiliyorsan, iyinin ve kötünün ötesine geçmişsindir. bunu yapabilir misin?...

hayat kontratımda iptal etmek isteyebileceğim herhangi bir şeyle, bugünkü beni yok ederdim. back to the future filmindeki gibi, bugünün fotoğrafından silinirdim. buna cevap vermek, en azından şu an varolan kimliğimle, imkansız. ama bunu geçersek...bu soruya kendi cevabım: canım yana yana bile olsa, olan hiçbirşeyi değiştir-e-mezdim sanırım. gerçekten değiştirmek istediklerimizi zaten geçmişte de olsa gelecekte de, bir şekilde değiştirmiyor muyuz hem? biz değiştikçe geçmiş de gelecek de hep yeniden yazılıyor.

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

hem yazini okuyacagim, hem de buyuk bir istekle mimine cevap verecegim.. tesekkur ederim..

Nilambara dedi ki...

Ahh!... yine mi... :))

Şaka biryana, yazmaya çalışırım elbette, keyifle :)
Haşim Beyin yazısını da okumuştum çok beğenerek ve hatta yılın sondan ikinci günü yaptığım toplu terapiye de katmıştım :)
sen de çok hoş, çok doğru bir noktadan yakalamışsın, çok keyifle okudum...

deneyeceğim, şu an aklıma gelen birşeyler olsa da güzel yazılarınızdan sonra sanırım işim zor ;))

Geveze Kalem dedi ki...

Ne hoş bir mim konusu bu böyle. Ah ne zor!:)

Yine yumuşak ve harika bir anlatım diliyle gecenin şu saatinde büyüledin beni Burcucuğum.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

nerede olacağını merak ediyorsan,
bugün bu hayatı seçmeyebilirsin, kendini değiştirebilirsin, geriye dönüp baktığında onları değiştirme gücünü bulabilirsin. nerede olmak istediğin sana bağlı diil mi :)

pigmelerle.dans.eden dedi ki...

Keske `keske` ile baslayan cumlelerimizden bi seyler ogrensek de `Keske` demeyi biraksak...

sherlotte holmes dedi ki...

muğlak kavramlar üzerine o kadar net ve doğru şeyler söylemişsiniz ki... çok da samimi bir yazı olmuş... ben diyorum ki "iyi ki" okumuşuz...

Adsız dedi ki...

işte bu kelimeler hayatın ta kendisi değil mi zaten..

Adsız dedi ki...

cok guzel bir yazı olmus, her seyiyle ellerine saglik sevgili didicim
Brajabanita

Brajeshwari dedi ki...

Sevgili Haşim Arıkan
Mimlenmek bende hafif gerginlik yapsa da, bu mimi sevdim.Teşekkür ederim güzel sözleriniz beni mutlu etti.

Ciğdem
Eğer ve keşke tabiki olacak ve biz şimdiye çevireceğiz onları.. Sevgilerimle...

Fortunata
Sana değil, kendime yazıyorumdur onları belki de.. Kendi anladığım kadarıyla, kendimi yüreklendiriyorumdur aynen senin dediğin gibi.. Teşekkür ederim anlayışına ve buralarda oluşuna...

Beenmaya
Mimlerden kaçmak için, devamlı yeni konu üretiyor beynim. Senin yolladığın başımın üstüne...Ama mim işini sevemiyorum her nedense...

Arzu Pınar
Belki neden korktuğumuzu anlarsak, çabuk olur çıkarmak..Korkmaktan korkmayarak :)

Basak
Ama bana, bir önceki cümleyi açmak için yeni bir savaş gibi geliyor bazen.. Çoğu zamanda kişi farkında olmadan, kendiyle hesaplaşıyor Ama’lı cümlelerinde... Sözcükleri kullanırken, farkındalık sağlamak bile kendimizden haberler veriyor..

funda
Yazdığımıza bakma Fundacım.Hepimiz diyoruz keşke..Ama bununla yaşamamaya çalışmak için, kendimizi çimdikliyoruz bu yazı ile : )

kelebeklerözgürdür
Yorumlarında yazıyı tamamlamanı özlemişim..Tümden “Evet” demek istiyorum bende sana...

Mehtap P.G
Çok merakla bekliyor olacağım Mehtap...

Nilambara
İşiniz zor değildir Nilambara.. Bu konuda diyeceğiniz çok şey olduğunu biliyorum. Bize bizden haber verecek bir yazı olacak diye düşünmeden edemiyorum..:)

Geveze Kalem
Hoş bir mim konusu ve sende neler var diye de, üstünde kaldı belki.. Ama bu yolculuğa çıkaracaksın bizi kelimelerine bindirip, güzel manzaralar göreceğiz, biliyorum :)

pigmelerle.dans.eden
Keşke Meltem :)
Mutlu oldum yorum bırakmanıza...

sherlotte holmes
Bende diyorum ki, iyi ki gelmişsiniz.. :) Ne muğlak değil ki aslında.. Sevgilerimle.

gül
Sanırım değil.. Onlar beynimizdeki suflorün kendi sözleri belki de...

Brajabanita’m
Teşekkür ederimmmm :)