11 Ocak 2009

Rüzgar Bizi Taşıyacak...

... "ben, bir başkasıdır."
Arthur Rimbaud


Hayatı yaşadıklarımızdan ibaret sanmak, kapıdaki delikten gördüğümüzü hayat sanmakla bir aslında. Sen Okyanuslardaki su damlasısın, ciğerlerine çektiğin havanın bir parçasısın, toprakta kök salan ağaçtan farkın var mı?

Bulutlar uzak değil... Başını kaldır...


Ben kelimesi ve anlamı, sizden ben'i ayırır, evrenle arama sınır çizerim onunla... İçini doldururum tüm ben dediklerimin... Bilge kılarım onu, akıllı kılarım bazen, Ben olduğum zaman özgürümdür. Ben Ben Ben..

Her birey karakter inancıyla yüklenmiştir. İsmimizden önce gelir Ben.. İsmimizi unutabiliriz ama Benliğimizi –Ben oluşumuzu unutmayız. Tüm “Ben” dediklerimizi satarız, ona buna..

Ben, “benim”demekten bir adım uzak, "bencile" üç adım yakındır. Bizim yarattığımızdır. Beni senden ayırandır. Sen sensin, Bende ben...

Ona duyular, hisler vermiş, bir sürü meziyetle bezemişizdir. Okullar okutmuş, idealler biçmişizdir. Davranış biçimleri geliştirmiş, alışkanlıklar edindirmişizdir. ”Ben affedemem kolay kolay.”, “Ben aniden sinirlenirim öyle”, ”Ben çok duygusalım” diye tanımlamışızdır kendimizi çoğu zaman.. ”Biliyormusun Bende ...”, “Bence doğru olan..” diye de devam etmiştir konuşma...

Hiç kimsenin bilmediğidir aslında o. Hep anlatmaya çalıştığı aynı zamanda. Çok kolay olmamıştır “Ben’i” anlatmak... Karışık olmasın ama basitte olmasın diye, sadeleştirmeye çalıştığımız tanımlama Ben olmamıştır diğer yandan da...

Ben ne kadar önemliyse, o kadar uzak düşmüşümdür başka şeylere... Doğaya, hayvanlara, yaşama ve diğer insanlara... Ama Ben tüm bunlardan uzakta, hala eser bırakmaya çalışmaktayım bu hayata... Hırsla, öfkelenerek, sevgisizce, yarışarak, kızarak diğerlerine veya sana yada sana...

Bir hayvanın Benden daha değerli olduğunu kim söyleyebilir. Sokakta gördüğümde kışt kıştlarım onu, kötü davranırım! Bir ağacın Benden değerli olduğunu kim söyleyebilir. Üzerine çiviyle ilan asarım! Bir insanın Benden daha değerli olduğunu kim söyleyebilir. Onu öldürebilirim bombalarımla, ister çocuk –ister hasta !!

Herşeyi “Ben” kavramı içinde bencilce yaşarız. Sınırlarımız vardır, Ben ile diğerleri arasında... Bilir misiniz kadim öğretilerde “Ben” kullanılmazmış Hindistan’da..

Halbuki bedenlerimizin içinde kocaman ruhlarımız var. Tanrının bir parçası özümüzde.. Hepimizin ona yolculuğu, ona ulaşmak dileği hayat boyu. Ne zaman içimizde sevgi hissederiz, bedenimizi unutur yayılır ruhumuz.. Ne zaman gözyaşlarımızı tutamayacak kadar mutlu oluruz, ruhumuz büyür, özümüzü hissederiz, hayata ve herşeye sarılmak isteriz. Bizim gerçeğimiz budur aslında, tüm Ben'lerin üstünde ve bedenlenmiş ruhlarımızın derininde...

Biz bu doğanın bir parçasıyız. Çimlere yatın kapatın gözlerinizi beş dakika..Toprak olursunuz o anda... Gökyüzüne bakın, bulutlardan biri olduğunuzu hissedin. Sokakta, yanınıza yanaşıp bacaklarınıza sürtünen sokak kedisinden bir parça yok mu sizin de içinizde... Tüm insanlarda, gördüğünüz nedir peki sizce ?

Hepimiz aynıyız. Bugün bırakalım Ben’lerimizi, aramızdaki sınırları silelim. Bugün ben değil, biz olalım, BİR olalım. Toprak olalım, gökyüzü olalım, okyanuslardaki dalgalar ya da... ağaçlar, kuşlar ve bizi çevreleyen hava... Sevdiklerimiz olalım, sokaktaki adam... Küçük kız olalım camdan bize el sallayan..

Bedenimizden yukarda, daha büyük bir algıyla bakalım hayata ve varoluşumuza... Dünyayı yaratalım içimizde, Bir’lik bilinci içinde... O zaman aramızda olmayacak kavga... O zaman daha çok gülümseyebileceğiz dünyaya ve hayata... O zaman gelecek barış, o zaman anlam kazanacak insan olmak ve nefes almak...

Biz bugün unutalım isimleri, Ben Ben dediklerimizi...
Zaten Ben kimim ki?
" Sensin o"demeli bu sorunun karşılığında...
Çocuklar der ya, suçlanınca hani..

Ya da
ha sen ha ben
farkeder mi....?

___Brajeshwari /09.01.2009
.

Müzik şöyle der....

je n'ai pas peur de la route
faudrait voir, faut qu'on y goûte
des méandres au creux des reins
et tout ira bien làle vent nous portera......

ya da şöyle der...
yoldan korkmuyorum
tadına varmak, görmek gerekecek
göğüs boşluğunda zikzaklar
ve herşey iyi olacak .
..orada
rüzgar bizi taşıyacak
büyük ayı’ya mesajın
ve yarışın yörüngesi kadifeden
yumuşak kısacık bir an
hiçbir şeye yaramasa da
herşey yok olacak
... taşıyacak BİZİ rüzgar
.
.
Görsel buradan alınmıştır. Şarkı (la vent nous portera-Noir Desir)


10 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,öncelikle contact me bulamadığımdan buraya yazdığım için özür.İkinci olarak bloğunuzla tanışmamı sağlayan Öykü atölyesine teşekkür:)
Sakıncası yoksa sizi hem izlemeye aldım hem kendi bloğumdaki linklerime ekledim.
http://kitap-evi.blogspot.com/
Yazılarınız çok keyifli.İzlemek de keyifli olacak sanırım.sevgiler

Brajeshwari dedi ki...

Profilimde e-mail linki var oysa..
brajeshwari.dd@gmail.com

teşekkür ederim..
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

sevgili Burcu,
BENde SENi gördüm, SENde BENi...

sufi dedi ki...

Sevgili BEN,
Genelde HU diye selamlaşırız ve birbirimize SENSİN deriz.Ben de sana HU diyorum .Her gözün gördüğünü HAKkın varlığı bilsek ona zarar veremez, yargılayamaz, ittirip, kaktıramazdık.Dilerim bu bilince yükselir bilinçler.Sevgilerim senden sana.

beenmaya dedi ki...

beni senden ayıranda, seninle bir ve bütün yapanda "ben" aslında öyle değil mi...öyle ince bir sınır ki bu bencillikle bütünlük arasında gidip gidip geliyor işte...

yine çok farkında, yine hem benden hem senden, yine ayna gibi bir yazıydı canımın içi...

Özgür Turan dedi ki...

Sanırım 2 saat önceydi, Doğa'yı yuvadan almak için bir yerde kahve içerken "Bir" olmakla biten bir yazı yazdım not defterime. Bu geçiş öneminde en çok ihtiyacımız olan ama farkında varamadığımız birşey "Bir" olma bilinci. Yine her zamanki gibi çok iyi bir yazı olmuş canım, sevgiyle kal.

Basak dedi ki...

"ben" yani psikolojideki adıyla "ego" zihnin kendini dışa vurma şekli. Kendin olmak iyi de bunu sadece "ben" üzerinden becerebiliyorsan, yani sadece "ego" seviyesinde varolmayı seçince eksik kalıyor insan. Eksik kaldığını bilmeyeni sadece daha çok endişe, kaygı, huzursuzluk ve "ben savaşları" bekliyor:)

YAZANA DAİR dedi ki...

beni, bende dimeyin
ben bende değilem
bir ben var, bende
benden içeru

y. emre

Nilambara dedi ki...

Bhagavad Gita'da,
"(13-18) O, herkesin kalbinde Yüce Ruh, Paramatma olarak yer alır."
ve
"(6-29) Kalbi sonsuz bilinçle birleşmiş olan o yoga ustası, tüm varlıklardaki bilinci idrak eder. O, herkesin içinde Yüce Ruhu görür ve herkesi Yüce Ruhun içinde görür." der.

"so ham" mantrası ile "ben O'yum" deriz, O hepimizin yüreğinde ve hepimiz O'yuz, biriz... "ben, sen, o" yok "biz" varız...

"Ya da
ha sen ha ben
farkeder mi....?"
:)
içimdeki Yüce Ruh'tan, içindeki Yüce Ruh'a sevgiyle...

Adsız dedi ki...

Ben almanyadan sevgi, gercekten cok guzel bir blog, eger twitter veya facebook sayfasi varsa hemen
ekliycegim.